Thursday, March 25, 2010

Kereskedés alapelvei

Avagy miért hülyeség az, hogy csak akkor lehet pénzt keresni, amikor a grafikon felfelé megy a görbe.

Megjegyzem, most ez kifejezetten a Forexre érvényes, az értékpapírokról nem ejtek szót, mert ott ez az analógia nem működik. Tehát devizapárok. Vegyük mondjuk Bélát. Bélának van sok pénze, és azon gondolkodik, hogy valahogy meg kéne forgatni. Volt már bankban, tudja, hogy ott váltanak pénzt másik valutára (valuta és deviza közötti különbség: az első kézzel fogható dolog, a másik csak virtuálisan létező pénz). Mondjuk az USD a forinthoz képest elég alacsonyan áll, valahol 140 forint környékén. Béla ekkor vesz annyi USD-t forintért, amennyit csak tud. Ez neki akkor lesz jó, hogyha a görbe felfelé ível, és a görbe értéke több, mint 140 lesz. Akkor ér ugyanis többet az USD-je. Fél évvel később az USD/HUF árfolyam elmegy 180 körülre, ekkor Béla örül, mad úgy dönt, hogy az USD-ért vesz forintot, tehát csinál egy fordított tranzakciót. Ekkor neki az jó, hogyha a görbe elindul lefelé, tehát az USD egyre kevesebbet ér a forinthoz képest, vagyis több USD-t tud venni ugyanannyi HUF-ért.

Kis matek: Béla mondjuk 100,000 HUF-fal indult. (egyszerűség kedvéért kihagyom a spreadet - vételi és eladási ár közötti különbséget). 140 forint egy USD. Ebből tud venni Béla 714 USD-t, és marad mellette 40 HUF-ja. 180-as árfolyamon a 714 USD-ért kap 128,520 HUF-ot, így már összesen 128,560 HUF-ja lesz. Újabb 140-es zuhanásnál már 918 USD-t tud venni, ami egy újabb 180-as árfolyamnál 165,280 forintja lesz, és így tovább.

Ez egy elv. Azt akartam vele bemutatni, hogy édesmindegy mit csinál a görbe, a fontos az, hogy az ember mit reagál a görbére. Melyiket veszi meg a másikért. Másik megjegyzés, hogy ilyen elmozdulásoknál (140-180) viszont jóval többet lehet realizálni, de ez már a tőkeáttét címszónál lesz.

No comments:

Post a Comment