Sunday, April 4, 2010

Expertek működési ideje

Hm, két gondolat, mielőtt rátérek a témára. Egyrészt nem szokásom kiemelni, ha emberek hülyeséget kérdeznek, másrészt ennek a blognak nem is ez lenne a szerepe, de ezen nem tudok átsiklani.

Történt ugyanis, hogy egy tárgyalásnál leültünk egy self-traderrel szemben. Self-trader az a személy, aki ül a gépe előtt, és a brókercége programjában kattingat aktívan, vagyis ő maga elemez, ő maga választja ki a papírokat / devizapárokat, és ő maga hozza meg a kereskedési döntéseket, vagyis ő maga kattint az egérrel, hogy vesz, vagy elad. A srác az asztal túlsó oldalán másfél éve profitosan kereskedik, ami teljesen jó. Volt már kalandja experttel, és meg is állapította, hogy az expertek csak ideig-óráig működnek.

Ezt mi is alátámasztottuk, hogy így van, ezért is van az nálunk, hogy a bérleti díj fedezi a szoftver folyamatos karbantartását, hogy időről időre javítsanak rajta, hogy elkerüljük azt a kellemetlen szituációt, hogy fél évig termeli a hozamokat az ügyfélnek, majd utána két nap alatt bedarálja az egészet.

És akkor jött a kérdés, amivel nem tudtunk mit kezdeni:
"Végigfuttattuk-e az elmúlt 3 évre visszamenőleg tick-adatokra az expertet (programot)?"
Mondtuk, hogy nem, és mivel megállapítottuk alig tíz perce közösen, hogy átlag félévente elavulnak ezek a programok, ezért sok értelme nem is lenne, hiszen két és fél éven keresztül valószínűleg masszív mínuszokat termelne. PONT EZÉRT vannak a programozóink, hogy ne legyenek ilyenek. Erre a reakció az, hogy oké, de ez így nem megbízható.

Rendben akkor, viszont látásra.

No comments:

Post a Comment